keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Tukholman saariston kierros: Arholma

Tukholman saariston kierros: 

I Arholma
II Finnhamn & Träskö Storö
III Waxholm
IV Tukholma: Wasahamn & Navishamn
V Ägnö / Napoleonviken, Jungfruskär / Grönskärsfladen, Malma Kvarn & Rödlöga / Megelskär
VI Sandhamn

Voit myös klikata nuppineulaa lukeaksesi kohteesta (kartta täydentyy lomareissun aikana):



Ruotsiin siis suunta, ja Ahvenanmeri ylittäen tietty. Tuuli vaan puhalsi suunnasta 210 astetta eli vähän sinne juuri minne olisi pitänyt mennä. Eli Furusundin suuntaan olisi saanut kryssiä. Mutta just ja just päästiin nousemaan Arholman saarelle, aivan Tukholman saariston pohjoisnurkalle.

Arholman tunnusmerkki - merkkipooki saaren korkeimmalla kohdalla
Maarianhaminan edustalta oli oikeastaan vain 20 mailia avomerta ja Arholma tuleekin sitten heti länsilounaan suunnan vastarannalla vastaan. Meno oli aika vauhdikasta ja märkää, merisairauttakin oli havaittavissa yhdessä matkalaisistamme. Mutta tuulen suunta kääntyi päivän mittaan ennusteen mukaan paremmaksi ja saimme vauhtia lisää. Lopulta tuli maa vastaan ja kurvasimme reilun mailin sisään saarien suojaan ja Arholman itäsatamaan, mistä saimme tarvittavaa suojaa alkavilta kovilta pohjoistuulilta. Koko reissun pituus 26 mailia Maarianhaminan länsisatamasta.

Yliveto satamaopas Tukholman saaristoon on Arholma - Landsort -satamaopas. Kannattaa ehdottomasti hankkia mukaan veneen kirjastoon jos Tukholman saaristo on mielessä vierailukohteena.

Arholman itäsatamasta löytyi tukeva Ruotsin saariston siunauksen, Skärgårdstiftelsenin ylläpitämät laituri (ankkurikiinnityksellä) puuceet sekä roskakatos - lisäksi yllätyksenä sieltä löytyi miellyttävä rantasauna, jonka sai varata hintaan 20 kruunua / nuppi, tunniksi kerrallaan. Säätiön kaveri kävi keräämässä laiturilta yöpymismaksua, muistaakseni 150 kruunua, eli n. 15 euroa.

Skärgårdstiftelsenin vapaasti varattava sauna Arholman itäsatamassa. 

Arholmasta löytyi hyvät opasteet nähtävyyksille.

Saaresta löytyi runsaat opaskyltit ja n. puolen kilometrin päästä itäsatamasta löytyy vanha kylän keskus ja tästä vähän eteenpäin saaren länsipuolen kyläsatama krouveineen ja ruokakauppoineen.

Arholman yhteysaluslaituri ja Arholma Handel -saaristokauppa 


Jäätelötauko Arholman lähikaupalla. 
Arholman kylämaisemaa  - kirkko ja tuulimylly
Arholman pienestä kirkosta löytyi saaristolaistunnelmaa. 
Arholman kylänraiteilla. 


Pohjoisesta olisi löytynyt vielä ravintola sekä rannikkotykistön jäänteitä museoituina. Näiden tarkastus jäivät ensi kertaan.

Perjantaiksi oli luvattu sen verran vauhdikasta keliä että jäimme itäsatamaan pitämään tuulia, tutkimaan saarta lisää ja saunomaan. Lauantaina pohjoistuuli rauhoittuikin n. 10 m/s'iin ja jatkoimme myötätuulessa alas saaristoa etelään.

Kannattaa muuten Ruotsin puolella kokeilla verkkosääpalvelu SMHI.se'tä.

Lähdetäänkö vesille? No ei lähdetä vaan laitetaan sauna varaukseen ja kierretään Arholmaa. Ruutukaappaus sääpalvelu smhi.se'stä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti