keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Helsingistä länteen ja lomille II: Rödhamn ja Maarianhamina länsi

Osa I: Jussarö ja Stenskär

Rödhamn


Noin kymmenen mailia Maarianhaminasta etelään sijaitsee jo vuosisatainen satamapaikka Rödhamn, nykyään ÅSS-pursiseuran ylläpitämä vierassatama. Rödhamn on hyvä paikka joko Ahvenanmeren ylityksen lähtö/saapumissatamana tai paikkana vetää henkeä ennen Maarianhaminaa.

Tässä ÅSS:n propagandavideo Rödhamnista:


Pitkä vieraslaituri kiertää saaren pohjoista rantaa, poijut sen verran kaukana että sallinee toiselle riville kiinnittymisen. Septilautta kellui lahdella, puuceet olivat aivan tupituoreet ja roskakatoskin löytyi - jos ei Maarianhaminaan pääse roskiaan viemään. Yömaksua otettiin meiltä 21 euroa.

Rödhamnin satama illalla. 
Vielä toinen ilta-aurinkokuva. 

Rantakahvilan pulla ja savukala oli tuoretta. palvelua sai kanssa suomeksi, mikä ei Ahvenanmaan puolella ole enää itsestäänselvyys. Saarella riitti runsaasti ihmeteltävää purjehduspäivän jälkeen: vanhalla radiosuuntima-asemalla sijaitseva saaren historiasta kertova museo, rantavajan taidegalleria, lasten leikkipaikka / uimaranta, luotsimäen jatulintarha, etelärannan kivikasapuutarha. Laiturilla kehuivat tuntivuokrattavaa saunaakin mainioksi.


Rödhamnin satamakonttuuri ja kahvila
Tarjolla savukalaa, kahvileipää ja muita suolaisia ja makeita herkkuja. Saunan sai kanssa varata täältä.  

Rödhamnin aamuklassikko: aamiaissämpylöiden toimitus veneille, paperipussukkaan kirjoitettu hyvän aamun toivotukset ja päivän sää.

Etelärannalta löytyy kivikasapuutarha. Käytiin lisäämässä oma kekomme joukkoon. 

Maarianhamina-Länsisatama

Koska meillä mielessä Ruotsin suunta niin valitsimme Maarianhaminan vierassatamista läntisen läntisen huoltopaikaksi ennen Ahvenanmeren ylitystä.

Itäsatama toimii erityisesti, jos haluaa jatkaa Lumparnia kohden esmes Bomarsundin tai Kastelholman suuntaan.

ÅSS:n kotisatamassa tuntuu, että taas otetaan yksi askel lähemmäksi Ruotsia ja suurta maailmaa. Veneet ovat isoja, perälippuja on runsaasti eri pohjois-Euroopan maista: Ruotsista, Saksasta, Norjasta, Hollannista, Brittein saarilta. Saunan terassilla juttu lentää monella kielellä.

Meidän veneen pituudella (32 jalkaa) saimme pulittaa yöstä Länsisatamassa 28 euroa.

Kiinnitymisen jälkeen kaupungille: käytiin tarkastamassa tunnelma Itäsatamassa, kaupoissa keskustan remontoiduissa S- ja K-Marketeissa. Vuokrasin satamakonttorista polkupyörän ja polkaisin kaupungin ulkopuolelle kattavaan venetarvikeliikkeeseen.

Veneen huoltotoimenpiteiden jälkeen oli oma vuoro, palkitsimme itsemme herkuttelemalla ÅSS'n paviljongin terassilla. Ja illan päätteeksi päälle vielä löylyt hiljattain remontoidussa saunassa.

Henkilön S/Y Aava (@jyriloikkanen) jakama julkaisu


Oli luvattu kovenevaa tuulta ja suunnan muutosta pohjoiseen, aika oli lähteä Ruotsin puolelle. Jäi käyttämättä ilmaiset risteilyliput Kapellskäriin ja käynti Merimuseossa väliin (hox - Pommern on muuten nyt kiinni korjaustöiden vuoksi).

Säätiedotusta tiirailtiin, juuri ja juuri pääsisimme nousemaan tuuleen Tukholman saariston pohjoislaidan Arholman saarelle ja sieltä löytyvään suojaiseen itäsatamaan. Avomeriosuus olisi oikeastaan vain 20 mailia. Kuitenkin, kello soimaan aamulla ja hyvissä ajoin liikkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti