torstai 19. heinäkuuta 2018

Tukholman saariston kierros: Sandhamn

Sarjassa julkaistu:

I Arholma
II Finnhamn & Träskö Storö
III Waxholm
IV Tukholma: Wasahamn & Navishamn
V Ägnö / Napoleonviken, Jungfruskär / Grönskärsfladen, Malma Kvarn & Rödlöga / Megelskär
VI Sandhamn

Voit myös klikata nuppineulaa lukeaksesi kohteesta (kartta täydentyy lomareissun aikana).

Älä käytä karttaan merkittyä reittiä navigointiin. Käytä tarkkaan navigointiin merikorttia tai Partiolaisten Reittikirjaa.
Sandhamn. Kun jo viime syksyllä alettiin suunnittelemaan tämän kesän 2018 reissua, listalla oli kaksi ns. "pakollista" kohdetta: Tukholma ja Sandhamn.

Jo jonkun kertaa ovat purjehduskaverit Sandhamissa käyneet - ja kovasti tätä kehuneet. Tämän lisäksi jo jokunen vuosi ollaan seurattu Murha Sandhamnissa -dekkarisarjaa. Sarjassa aurinko paistaa aina, huvilaidylli on täydellinen, ja seglarbulle on ikuisesti tuoretta


Katso Yle Areenasta jos vielä jaksoja katsottavissa.

Odotukset Sandhamnista olivat korkealla, ja ne kyllä täyttyivät.

Tulimme sunnuntaina puolenpäivän aikaan satama-altaaseen, ja satama-altaassa oli aikamoinen hässäkkä. Emme todellakaan olleet ainoita joita Sandhamn houkutteli. Hetki meni ennen kuin tajuttiin miten systeemi toimii: jos satama-altaassa pörrää sataman kumivene, käy ilmoittautumassa veneelle. Kumiveneen kaveri laittaa sinut jonotuslistaan ja tämän jälkeen käy odottamaan rauhassa satama-altaalla rantautumisvuoroasi. Vuorollasi (meillä meni reilu vartti) kumivene pörrää luoksesi ja kaveri ohjaa sinut oikeaan paikkaan, laiturilla vuorostaan on henkilökunta ottamassa sinut kiinni. Näin siis ruuhka-aikaan. Myöhemmin su-iltapäivällä ei ruuhkaa liiemmin ollut, veneet sai hakeutua itse vapaille paikoille. Tässä vähän videota sunnuntaipäivän härdellistä: Hox: kiinnitys satamassa muuten etupäässä mooringlinella eli rannasta otetaan kiinni pohja-ankkuriköyteen. 

Saatiin pikku prutkullemme aika pähee paikka aivan Seglarhotellin edestä. 

Henkilön S/Y Aava (@jyriloikkanen) jakama julkaisu

Saarihan oli kuin postikortti. Saaren kyläkeskus on sailynyt lähes täydellisenä puutalömiljöönä, taloja ja kujia riitti ihasteltavaksi aivan eksymiseen asti. Itse satamasta ja kylästä riitti niin paljon tutkittavaa että ensi kertaan jää löydettäväksi itse Sandhamnin hiekkarannat saaren toiselta puolelta. 

Sandhamnin Seglarhotellin vierassatama vetää satoja veneitä. 
Aikamoisia jahteja, ja näitä täällä oli paljon. 
Päiväsaikaan Sandhamnin satamasta oli lähdössä tai tulossa jatkuvalla syötöllä yhteysaluksia Tukholmaan ja muualle saaristoon.  


Maanantai: saaristokaupan vihannesosasto levisi rantakadulle. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia - nam!
Sanhamnin kylä oli yks aivan itkettävän kaunis puutaloidylli. 
Eksyskelevällä iltakävelyllä Sandhamnissa. 


Sandhamn on aivan saariston reunalla ja ulkomeren äärellä. 

Ja sitten se paikallinen leipomo, mikä useasti on Murha Sandhamnissa -sarjan kohtauspaikka. Ne oikeasti kuvaa tuolla leipomon myymälässä kohtaukset eli tää oli ihan se aito paikka. Ja aidon herkullisilta maistuivat seglarbullet!Sitten aamiaisvinkki: Kylän laidalta, läheltä kappelia löytyy Missionshuset Bed & Breakfast. Kannatti aamulla lähteä kävelylle vähän syvemmälle kylään ja nauttia aivan mainiosta aamiaisesta aurinkoisella terassilla. 

Missionshuset B&B

Oikein passeli Missionshusetin aamiainen. Nutellat ja kaikki! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti