maanantai 16. heinäkuuta 2018

Tukholman saariston kierros: Finnhamnin Söder Långholm & Träskö Storö

Tukholman saariston kierros: 

I Arholma
II Finnhamn & Träskö Storö
III Waxholm
IV Tukholma: Wasahamn & Navishamn
V Ägnö / Napoleonviken, Jungfruskär / Grönskärsfladen, Malma Kvarn & Rödlöga / Megelskär
VI Sandhamn

Voit myös klikata nuppineulaa lukeaksesi kohteesta (kartta täydentyy lomareissun aikana):



Lähdimme auvoisasta Arholmasta n 10 m/s myötäisessä, pelkkä fokka riitti liikuttamaan Aavaa reilun 6 - 8 solmun nopeudella etelään. Alustava suunnitelma oli pysähtyä jo 15 mailin päässä Blidön kyläsataman kohdalla ja jos ei suojaisuuden puolesta näytä kivalta niin sitten jatketaan vielä vähän alemmas Själbottnan luonnonsatamaan. Mutta kun kerrankin oli niin mukavaa purjehduskeliä niin ei kun Arholma-Landsort -kirja auki ja katsomaan suojaisia rantautumispaikkoja vielä etelänpää.

Finnhamn / Söder Långholm


Själbottnasta kun reilu viisi mailia vielä etelään sisäväylää niin vastaan tulee Finnhamnin alue suojaisine poukamineen, lukuisista satamapaikoista (mm. Paradiset, Stora Jolpan) valittiin Söder Långholmin saari ja laituri.

Tukevalta laiturilta suoraan kauniille silokallioille. 


Finnhamnin Söder Långholmin saaren laituri, vastapäätä Stora Jolpanin suosittu vierailusaari, varustettu runsailla palveluilla. Saaren toisella rannalla monien kehuma Paradisviken. 

Suoja pohjoistuulelta oli oikein sopiva, ankkuri vaan pitävään pohjaan ja kokka tuuleen ja kiinni laiturin pollareihin. Saavuimme paikalle puolen kahden aikaan iltapäivällä, laituri oli täyttymässä juuri näihin aikoihin, mutta aivan täyteen ei se tullut kauniin lauantaipäivän aikana.

Saaresta löytyi Skärgårdstiftelsenin roskis sopmaja, ja puuceet, eli TC't (tuleeko sanasta TorrCloset?). Pienehkö silokallioinen saari oli samottu viidessä minuutissa läpi, mutta kuivan kaislikkokannaksen yli pääsimme jatkamaan maastolenkkiä isommalle saarelle. Vastarannalla näkyi Stora Jolpanin saarella hulppea, iso, keltainen kartanorakennus (jonkun entinen kesämökki?), jossa nykyisin toimii retkeilymaja vandrarhem. Saaren toiselta puolelta löytyy isossa sisälahdessa sijaitseva Paradisviken. Ensi kerralla käymään vastarannalle ja fikalle!

Lipunlaskun aikaan Stora Jolpanilta tuli kumiveneellä saari-isäntä tarkastamaan paikat ja rahastamaan laituriinkiinnittyneiltä parisataa kruunua.  Lahdelle ankkuriin jäävät tai kallioon kiinnittyneet välttyivät satamamaksulta.

Träskö Storö 


Meillä ei ollut oikein mikään kiire minnekään ja alustavasti oltiin sovittu tuttavaveneen kanssa tapaaminen Tukholmassa parin päivän päähän, joten valkattiin Arholma-Landsort -kirjasta lähiseudun mukavin mahdollinen paikka edelleen jatkuvalle, navakalle pohjoistuulelle. Vaihtoehtoja oli useita, valinta osui Träskö Storö'n saariryhmään, aivan parinkolmen mailin päähän Finnhamnista.

Paikkahan oli mitä mainioin. Skärgårdstiftelsenin hallinnassa oleva Träskö Storö kuuluu Hjälmö-Lådnan luonnonsuojelualueeseen ja koostuu monista saarista ja luodoista, joiden lahdet ja poukamat tarjoavat mukavia ankkuripaikkoja ja suojaa eri tuulilta.

Träskö Storön opastaulun kuvaus Hjälmö-Lådnan luonnonsuojelualueesta. 

Ajoimme sisään syvään ja suojaisaan poukamaan, ankkuri alas, keula kallioon ja kiinnitys puihin.

Träskö Storö: Ankkuri perästä ja köydet rantapuihin.

Paikka oli puolillaan retkiveneitä, mutta sunnuntaipäivän edetessä paikka alkoikin tyhjenemään päiväretkeilijöistä ja lopulta meitä oli joku neljä-viisi venettä koko lahdella. Tätäkö tämä mainostettu / peloteltu Tukholman saariston ruuhkaisuus olikin?!?

Träskö Storössa leppoisaa ja rauhallista.

Lähdimme pikaiselle saaritutkimukselle: löytyi the usual suspects eli sopmaja ja TC-tönö, mutta näiden lisäksi vielä infomaja, kalastajanmökki (lukossa) - sekä kaksi saunaa! Stora bastu oli käytettävissä ilman varauskirjaa, mutta saman rakennuksen toisella puolella olevan lilla bastun sai varata merkkaamalla oman vuoron varauskirjaan. Hinta 20 kruunia per nuppi, var så god! Sauna oli simppeli mutta siisti, kaivosta sai makeaa vettä löylyyn ja pesuun, ja rannan hiekkaranta tarjosi kesän ensimmäiset rentouttavat uintihetket. Tähän mennessä meressä uinti oli tuntunut siltä että selkäranka jäätyisi, mutta nyt alkoi meressä lilluminen olla jo miellyttävää.

Träskö Storössa on kaksi itselämmitettävää saunaa, hiekkapohjainen uimaranta oli erittäin lapsiystävällinen. 

Pesuvettä kaivosta Träskö Storössä. 

Illalla vielä käytiin parin kilometrin luontopolku naturstig, kiertelimme saaren jännittävia sisäosia, mutta emme syvemmin jääneet ihastememaan kauriita, sisälampea ja niittuja, koska hyttyset olivat iltakahdeksan paikkeilla syödä meidät metsässä kuoliaiksi.

Löytyi Traskö Storöstä siistejä silokallioitakin. 
Skärgårdstiftelsenin huoltoposse saapui tarkastuskäynnille Träskö Storölle. 

Seuraavana päivänä lähdettiin sitten liikkeelle, lähemmäksi kohti Tukholmaa. Suunnitelmamme oli että seuraavaksi yöksi nätiksikinkehuttuun Waxholmiin, josta sitten tätä seuraavana aamuna reilu 10 mailia Tukholmaan ja hyvissä ajoin aamupäivällä/ennen puolta päivää väijymään vapautuvia paikkoja Wasahamnista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti