torstai 12. heinäkuuta 2018

Tukholman saariston kierros: Waxholm

Tukholman saariston kierros: 

I Arholma
II Finnhamn & Träskö Storö
III Waxholm
IV Tukholma: Wasahamn vs.Navishamn
V Ägnö / Napoleonviken, Jungfruskär / Grönskärsfladen, Malma Kvarn & Rödlöga / Megelskär
VI Sandhamn

Voit myös klikata nuppineulaa lukeaksesi kohteesta (kartta täydentyy lomareissun aikana):




Reilut kymmenen mailia Tukholmasta länteen löytyy Waxholmin kaupunki - mikä helmi tämä onkaan. Jollet ole varannut etukäteen paikkaa Tukholmasta niin tämä on oiva paikka siirtää seuraavana aamupäiväna vene sinne - tai toisaalta kanssa, veneen voi jättää tännekin ja Tukholmaan pääsee Waxholmista kätevästi bussillakin.


Waxholmin linnoitus kaupungin edustalla. Savonlinna tulee mieleen. 

Lähestyminen Waxholmiin antoi esimakua veneilystä Tukholman lähistöllä: väylät ovat erityisen sokkeloista, ja liikennettä piisaa - ruuhkaa syntyy niin pienveneiden, yhteysalusten ja suurten ruotsinlauttojen osalta. Tuulet kapeissa salmissa olivat ainakin meille oikukkaita, välillä puhalsi oikein kunnolla ja sitten ei ollenkaan. Kaikkien näiden yhdistelmänä siirryimme etenemään moottorilla. Ihaselimme matkan varrellä mitä siistimmän näköisiä mökkejä/huviloita/kartanoita/palatseja, mitä lähisaarten ja mantereen rannoilta löytyi todella paljon.

Waxholmin vierasssatama, aivan kaupungin keskustassa. Hox: kiinnitys mooring line'illa, eli pohjaköysiin. 

Waxholmin vierassatama on aivan keskustan kupeessa, lossirannan kainalossa. Satamassa oli mukavasti tilaa, elettiin heinäkuun ensimmäisiä päiviä. Satamakonttorin kaverit tulivat reippaasti ottamaan vastaan ja auttamaan kiinnityksessä. Vierassatamassa tarjolla siistit vessat ja suihkut, yöpymisen hinta oli (muistaakseni) 300 kruunua. Septityhjennys ja Wifi eivät toimineet, varsinkin ensimmäisestä annoimme palautetta, toisesta ei niinkään väliä. 



Waxholmin vierassataman huoltotilat, kaikki kohdallaan täällä. Septiasema ei toiminut, tulleeko toimimaan koko kesänä...?=

Palvelut pelasivat melkein paremmin kuin Tukholmassa, kannattaakin varata veneen huoltoon liittyviä hommia tänne: Systembolaget löytyi aivan satama-altaan vierestä, Coop-supermarket parin korttelin päästä, erittäin asiallinen venetarvikeliike kanssa rantakadulta. Polttoainetta ja kaasua kanssa oli tarjolla vierassataman viereiseltä laiturilta. Kaikkein tärkeimpänä tietenkin erittäin fiini leipomo, josta ostin aivan sikahintaiset sämpylät ja croissantit aamiaiseksi; )




Iltapäivällä tuli pari sadekuuroa mutta illaksi sää selkeni, lähdettiin vielä iltakävelylle aivan hävyttömän nätille puukaupunkialueelle. Aivan siis uskomattoman nättiä, että ihan oksetti. Asuuko täällä oikeasti ihmisiä?


Henkilön S/Y Aava (@jyriloikkanen) jakama julkaisu


Seuraavana aamuna rivakka lähtö kohti Tukholmaa, sinne tiedossa pari tuntia koneajoa ruotsinlaivoja ja lähiliikennelauttoja väistellen. 

Tulisinkö Waxholmiin uudestaan? No kyllä, ja jättäisin aikaa enemmän  - vanhan puukaupungin tutkimiseen, ja ottaisin förin linnoitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti