sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Helsingistä länteen ja lomille I: Jussarö ja Stenskär

Lähdettiin lomille Aavalla jo juhannuksenalusviikolla. Kesäloman suunnitelmana "Tukholman saaristoon ja takaisin". Reissun aluksi kelit olivat mitä olivat, sadetta ja kryssiä luvassa nyt alkajaisiksi ainakin Hankoon saakka.

Porkkalanselällä mentiin ihan tosissaan:

Henkilön S/Y Aava (@jyriloikkanen) jakama julkaisu


Reissun varrella pysähdyttiin muissakin paikoissa mutta keskitytäänpä seuraaviin.

Jussarö


Barösundin ränniä ajettiin alas koneella, oltiin tylsistymässä aika kuoliaiksi, joten päätettiin poiketa Jussarön saarelle lounaalle ja ulkoilulle.


Satama oli lähes tyhjä. Vaikka oli jo kesäkuun puoliväli niin siltikin veneilykaudellisesti arkipäivä juhannuksenalusviikolla taitaa olla vielä aika off-season. Länsituuli puhalsi ilkeästi laiturille, ei houkutellut laisinkaan meitä ja muita jäämään pitemmäksi aikaa.

Satamamaksu (päivälle 5€, yö 25-35€) piti hoitaa etänä, sakkoukaasien saattelemana.

Saaressa oli todella hiljaista, aivan autiota oikeastaan. Rannan kahvila oli kanssa kiinni, saimmekin temmeltää saarella kaikessa rauhassa omissa oloissamme.

Sataman opaskyltteihin kannattaa tutustua tarkoin, tämän jälkeen reittitunnuksia seuraamalla tutustumisen arvoiset kohteet löytyvät helposti.


Jussaröstä löytyy vuosisataisia käyttökerrostumia, opaskyltit avaa näitä kävijöille. 

Kannattaa käydä ihmettelemässä 1800-luvun kaivosreikiä, 1960-luvun kaivosrakennelmien raunioita, etelärannan murskehiekkaranta "Iron Beachia", vanhaa majakantumppia/merivartioasemaa (avattu kävijöille). Lisäksi jos merkityiltä reiteiltä vähän eksyy niin löytyy mm. vanhoja tykkiasemia; mikähän täällä ollut aikoinaan, 152 mm patteristo?

1960-luvun kaivoksen asuintalo. 

Vanha kaivostorni ja kivirouheranta. 
Jussarön eteläiset rantakalliot. 

Vanha majakka ja merivartiotorni - nyt avoin saaren vieraille. 

Jussarön tunnelma on jotenkin ainutlaatuinen, vähän aavemainen. Liekö syynä että että oltiinko lähes ainoat kävijät ja saaren monipuolinen menneisyys, kaikenlaista saarella on yritetty enemmän tai vähemmän epäonnistuen. Ehdottomasti siis käynnin aikoinen paikka edelleen, välttäkää vaan kovia länsituulia, silloin laiturilla on aika viheliäistä.


Stenskär

Saaristomerellä, Gullkronan eteläpuolella sijaitsevalla Stenskärillä tuli käytyä viimekin vuonna, Eikä taaskaan saari tuottanut pettymystä. Juhannuslauantaina laiturille - yllättäen - mahtui poijuun mukavasti, oltiin henkisesti varautuneet ankkuroitumaan vastapäiselle Birsskärille.

Laiturilla lipas, sinne 10 euroa per yö. Löytyy sähköä, PSS'n puuceet ja erikseen varattava sauna.

Agneta Janssonin pitämään rantapuotiin oli ilo palata. Puolison pyytämä ja vastasavustettu siika ja Agnetan makea ja uunituore saaristolaisleipä maistui ylivedolta yhdistelmältä.


Agneta Jansson rantapuodissaan, tarjolla juhannuksen aikaan oli tuoreita kalafileitä, savukalaa, perunaa, sipulia, yrttejä ja leipää. 

Rannalla majaileva kissa oli erittäin fotogeneettinen. 


Juhannuspäivän rentoa tunnelmaa Stenskärin laiturilla. 

Laiturilta löytyy kartta saarelle ja luontopolulle. 
Luontopolun varrelta uteliaita lampaita laitumella. 


Seuraavassa kirjoituksessa kohti Ahvenanmaata - käsittelyssä Rödhamn ja Maarianhaminan länsisatama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti