torstai 20. heinäkuuta 2017

Saaristomerellä: Stenskär / Birrskär, Helsingholm ja Taalintehdas.

Mieli teki viimein päästä kovasti kehuttuun Brännskäriin. Lähdimme jotenkuten laiskasti liikkeelle yöpymispaikastamme Korppoon pohjoispuolelta klo 10 jälkeen, intouduimme sitten kaikessa rauhassa purhehtimaan ("purjehtimaanhan tänne on tultu, ei satamissa pötköttelemään, räyh!") ja kun Brännskärin edustalle saavuimme kellon ollessa jotain puolen kolmen paikkeilla niin paikkahan oli aika nuijalla lyöty, ei lähdetty sullomaan jo täydennäköiselle laiturille.


Stenskär ja Birrskär

Varasuunnitelma oli kyllä jo valmiina: parin mailin päässä idenpänä on Stenskär ja tästäkin vielä tämän varasuunnitelmana on vastpäinen Birrskär. Sinne Birrskäriiin sitten päädyttiin, kun Stenskär kanssa oli täynnä.

Stenskärin satama. Vastapäätä lahtea kanssa Birrskärin iso ponttoonilaituri. 

Birrskärkin kelpaa, seitsemällä eurolla per yö on tarjolla tukeva laituri (ankkurikiinnitys) saaren täydellä kaunista luontoa, roope-roskikset, puucee ja lainaksi soutuveneet millä pääsee vastapäiselle Stenskärille (10e/yö).

Stenskärin rantapuodin kukat ojennuksessa. 
Puupinoja Stenskärissä. 
Näköalamaisemaa Stenskärin luontopolulta. 

Lampaita Stenskärin luontopolun varrella. 


Helsingholm

Stenskäristä suuntasimme alle kymmenen mailia vanhalle tutulle, Anderssonien perheen ylläpitämälle Helsingholmin saarelle. Helsingholm on positiivinen poikkeus eri satamapaikoista, ehkäpä viereisessä Stenskärissä, Korppoon Jurmossa ja Ahvenanmaan Seglingessä on sama fiilinki: et ole asiakkaana, ennemminkin olet perheen luona vieraana ja käymässä.

Helsingholmin laiturit, suoraan Anderssonien pihapiirissä.


Tänään tarjolla: Kalakeittoa, sämpylöitä, pullaa, hevosratsastusta, suppailua ja savukalaa. 

Tehtiin päivän aikana kaksikin kävelylenkkiä saarta kiertävillä poluilla, kaikki oli aika vapaata aluetta ulkoiluun kotipihoja, tilaussaunan ympäristöä ja hevoshakaa lukuunottamatta.

Meriheinän kaltaista Helsingholmin hiekka / sorarannalla. 

Puolukkapehku kasvoi kuin japanilainen puutarha Helsingholmissa. 

Henkilön Jyri Loikkanen (@jyriloikkanen) jakama julkaisu



Mukavaa oli, Helsingholmiin tullaan uudestaan. 


Taalintehdas

Helsingholmista suunnattiin karhusaaren kautta Taalintehtaalle. Pojatkin innostuivat roikkumaan kyljellä, saatiin jopa 30 kiloa "läskiä laidalle".

Henkilön Jyri Loikkanen (@jyriloikkanen) jakama julkaisu


Taalintehdas on meidän reiteillä ollut aina vähän syrjässä. Jos ollaan huoltosatamaa tuolla päin kaivattu niin afäärit ollaan hoidettu Hangossa tai Kasnäsissä.

Taalintehtaan vierasvenesatama.

Venesatama oli oikein hieno, sataman henkilökunta tuli aktiivisesti vastaan ja auttoi löytämään täydestä satamasta paikan ja kiinnittymään sinne. 27 eurolla saatiin poijupaikka, WC ja sauna. Todella läheltä satamaa löytyy kaksi ruokakauppaa, huoltoasema, apteekki ja Alko. Täydennykset oli helppo kantaa veneelle.

Taalintehtaan satamakahvilassa herkkuja tarjolla aamiaisesta iltapalaan.

Kaupungin infopisteestä saatiin hauska kartta. 

Historiallisesta ruukkimiljööstä oli jäljellä jälkiä siellä täällä, mutta keskusta oli kanssa puolillaan perisuomalaista rapistuvaa betonielementtiarkkitehtuuria.
Aivan sataman läheltä lähtee kovasti kehutut luontopolut, mutta niille ei ehditty kun piti ahtaa pitsaa naamaan Strandhotellin terassilla ;)

Vierasvenesatamaa vastapäätä Strandhotell. Ruma venetelakka leikattu pois näkymästä

Rantaravintola ja infopiste Taalintehtaalla. Betonielementtitalot leikattu pois näkyvistä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti