sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Meripelastusseuran hätämerkinantoharjoitukset

Helsingin Meripelastusyhdistys järjesti lauantaina 4.3. Jollaksen tukikohdassaan hätämerkinantoharjoituksen.


Harjoituksessa veneilijöillä oli mahdollisuus harjoitella hätämerkinantovälineiden käyttöä luvallisesti ja turvallisesti. Harjoituksia järjestetään vuorovuosin Itä-Helsingissä ja Espoon Haukilahdessa.

Päivitys 26.1.2018 Espoon Meripelastajat järjestää hätämerkinantoharjoitukset Espoon Haukilahdessa (Mellstenintie 6) sunnuntaina 25.2.2018 klo 10.00–16.00. Ilmoittaudu täältä.



Aavan ruumasta löytyi sääntöjen mukaan vanhentuneita soihtuja ja raketteja, näitä pääsimmekin sitten koko aikuismiehistön voimin koelaukomaan meripelastusseuralaisten erinomaisten ohjeistusten saattelemina.

Raketin laukaisu on aika selkeää. Paras vinkki oli että rakettia ei kannata laukaista aivan pystysuoraan vaan lievässä kulmassa ylöspäin - näin raketti lentää mahdollisimman korkealle ja valopaukku saa sitten varjonsa varassa leijua pitkään kohti maata.

Tarkat turvaohjeet ennen raketin laukaisua

Älä tähtää aivan pystysuoraan vaan lievässä kulmassa ylöspäin. 


Soihdun laukaisun kanssa pitää olla tarkkana parissa kohtaa: Hätätilanteessa soihtu pitää laukaista veneen kannelta siten että soihtu on veneen ulkopuolella. Ote soihtuun pitää olla tarpeeksi alhaalta muovituppea, koska muu osa soihdusta muuttuu palon edetessä hehkuvan kuumaksi mössöksi ja riski palovamman saamiseksi tassuunsa on sangen taatut.

Pidä soihtu etäällä ja älä katso kirkkaaseen liekkiin. 


Tukeva ote muovitupesta niin alhaalta kuin vain voit. 


Hätämerkinantovälineiden turvallisen käytön lisäksi oli hyvä saada seuran aktiiveiltä kertausta, milloin ja missä järjestyksessä soihtuja ja raketteja käytetään. Lyhykäisyydessään

Hätämerkkien käytössä on syytä noudattaa periaatetta, joka mahdollistaa suurimman todennäköisyyden merkkien havaitsemiselle: Laukaise aluksi yksi hätäraketti ja odota n. 3–5 minuuttia, ennen kuin laukaiset seuraavan. Kaikkia raketteja ei kannata ampua taivaalle liukuhihnalta. 
 
Kun olet ampunut hätäraketit rauhalliseen tahtiin, aloita käsisoihtujen käyttö. Jätä soihtuja kuitenkin riittävästi tilanteeseen, jossa olet itse havainnut pelastusyksikön ja voit ohjata sen paikalle käsisoihdun avulla. (Lähde: Trafi)

Kyllä kannatti käydä laukomassa paukkuja. Jos jatkossa tulee tositarve näiden käyttöön niin tumpeloinnin riski on nyt vähän pienempi.

Suomen Meripelastusseuran jäsenseuran jäsenyys kannattaa. Jäsenyydellä tukee hyvää aatetta sekä yleistä turvallisuutta vesillä. Meripelastusseuran tukemiselle on monia muotoja - pienistä ja isoista kertalahjoituksista aina jäsenyyteen ja toimintaan osallistumiseen asti.

Meille ehkä tärkein syy liittyä on ollut Trossi-jäsenpalvelu:
"Ihmiset viedään turvaan aina korvauksetta, mutta veneen kiireettömäksi siirroksi luettavasta avustustehtävästä peritään omakustannushinta. Summa voi olla jopa satoja euroja pelastusaluksen koosta ja tehtävän pituudesta riippuen. Hankkimalla Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelun varmistat myös veneellesi maksuttoman avun."
Noh, tässä harrastuksessa nimeltään venekonkurssi Trossin ja meripelastusseuran vuosijäsenyys 75 eurolla ei keikauta tilannetta suuntaan tai toiseen. Suosittelen.

1 kommentti:

  1. Hieno ja tärkeä koulutustapahtuma. Itse olen kuljettanut hätärakettia matkassani erämaassa, mutta merellä se on tietysti yhtä tärkeä kapistus. Kerran osallistuin veneilijän pelastautumiskurssille ihan harrastajapohjalta. Sain siellä selville, että merenkulun turvallisuuskoulutus ammattilaisille on valtavan iso ja tärkeä asia. Onneksi monipuolista merenkulun koulutusta on tarjolla, niin harrastajille kuin ammattilaisillekin.
    http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tuulivoima-alan-turvallisuuskoulutukset

    VastaaPoista